Mii de familii din municipiul Suceava au solicitat să beneficieze de ajutoarele de încălzire a locuinţelor, acordate pentru patru mari categorii, în funcţie de sursa de căldură: încălzire centralizată, centrale pe gaz metan, încălzire electrică, lemne sau cărbune.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că în urma apelurilor făcute către populaţie, să se grăbească să aducă cererile completate pentru dosarele de acordare a acestor facilităţi de încălzire a locuinţelor, numărul acestora a crescut semnificativ.
Astfel, dacă în urmă cu o săptămână şi jumătate, erau înregistrate mai puţin de 1.400 de cereri, pentru toate categoriile de ajutoare de căldură, ieri, numărul acestora a ajuns la aproape 3.800.
„20 noiembrie este ultima zi când se mai pot depune cererile întârziate ale unor persoane, pentru că deja trebuie întocmite şi semnate dispoziţiile de punere în plată. Volumul de muncă la verificarea documentelor depuse este mare şi nu se mai poate întârzia nici o zi”, a spus Lungu.
Cei care au depus solicitările, conform normelor legale, vor beneficia de subvenţionarea în proporţie de 10% - 90% a costurilor de încălzire a locuinţelor, începând cu luna noiembrie, în funcţie de venitul pe membru de familie şi categoria de ajutor de căldură la care se încadrează.
Cele mai multe solicitări înregistrate sunt de la sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare – aproape 3.000 de cereri, urmaţi de cei care au centrale termice de apartament – 560 de cereri. Alte 192 de cereri s-au înregistrat de la familii care se încălzesc pe bază de lemne sau cărbuni, în vreme ce numai 12 familii au solicitat ajutoare pentru încălzirea pe bază de energie electrică.
Comparativ, în aceeaşi perioadă, anul trecut, erau înregistrate peste 4.600 de cereri pentru ajutorul de încălzire al locuinţei, dar condiţiile restrictive impuse anul acesta, de modificar