O bună parte din căldura care va ajunge în casele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare va fi asigurată pe biomasă, începând de săptămâna aceasta.
„La finele săptămânii trecute s-au făcut probe pe biomasă şi se intenţionează ca de săptămâna aceasta să pornească din plin producţia cu un prim cazan pe biomasă, urmând ca altul să fie pornit până la finele lunii”, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion lungu, care a făcut o vizită la noua centrală a firmei Bioenergy, pentru a vedea cum decurg lucrările de pornire a unor noi capacităţi de producţie.
Până acum, centrala Bioenergy a funcţionat exclusiv pe bază de gaz metan, de la trei CAF-uri de mare randament. Odată cu pornirea producţiei de energie termică prin arderea deşeurilor lemnoase, CAF-urile pe gaz metan vor fi oprite, parţial sau chiar total, urmând să mai fie folosite doar în anumite situaţii, precum un consum neobişnuit de mare de energie termică, ca urmare a unor temperaturi extreme.
Directorul firmei Bioenergy Suceava, Constantin Plăcintă, a precizat că probele pe biomasă, la primul cazan, au decurs foarte bine, încât de mâine-poimâine, furnizarea căldurii şi apei calde va fi asigurată în principal pe biomasă.
Până la finele lunii urmează să fie funcţional şi al doilea cazan pe biomasă.
„Din acel moment nu vom mai depinde de furnizarea de gaz metan pentru a putea asigura sucevenilor căldură şi apă caldă, chiar de se vor înregistra temperaturi mai scăzute”, a declarat primarul Ion Lungu, care face săptămânal vizite de lucru la noua centrală din lunca Sucevei.
Conform programului stabilit, noua centrală de termoficare a Sucevei va avea funcţionale, până la finele anului, nu mai puţin de opt surse de energie termică – cinci pe biomasă şi trei pe gaz metan.
Noua centrală, care asigură necesarul de energie termică a Sucevei începând cu 8 noiembrie, est