Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a găzduit marți, la Sfântu Gheorghe, o prezentare a Proiectului Office, destinat întăririi pieței de formare din România. Proiectul a fost derulat în ultimii trei ani în țara noastră de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în colaborare cu mai multe școli de formare profesională din Italia și Institutul de Formare Profesională în Muncă din Roma.
Reprezentanta părții italiene din proiect, Sara Ricci, a declarat că acesta a cuprins toate cele 23 de centre de formare profesională din România, iar în cadrul programelor s-au prezentat module de formare profesională pe modelul European. Mai exact, este vorba despre însușirea de către cursanți a limbajului competențelor, astfel încât pe diplomele pe care aceștia le vor dobândi în urma cursurilor să scrie exact care sunt lucrurile pe care le pot face, în orice meserie.
„Am analizat în grupurile de lucru care sunt nevoile pieței de formare din România, introducând apoi conceptele bunelor practici din Italia, astfel încât ele să corespundă cerințelor europene. Prin informare reciprocă, s-au creat procese inovative referitoare la formarea profesională, astfel ca cei care lucrează în domeniu să poată oferi agenților economici exact persoanele pe care le caută spre angajare”, a explicat Sara Ricci.
Potrivit acesteia, dincolo de partea teoretică, proiectul a avut și o parte practică în care 200 de șomeri au fost instruiți prin noua metodă de formare. Peste 50% dintre aceștia au reușit să se angajeze direct la agenții economici care au oferit suportul de practică.
Sara Ricci a mai spus că în cadrul proiectului a observat o deschidere mare atât din partea agenților economici cât și din partea șomerilor, care au fost dornici să acumuleze cunoștințe prin limbajul competențelor. Reprezentanta părții italiene a mai arăt