Trăim într-o ţară în care dihonia, nu concordia naţională domină viaţa de zi cu zi. La modă sunt istericii, propovăduitorii pesimismului, nostalgicii fără temeiuri raţionale, lupi moralişti obişnuiţi să profite de bugetul statului până în ultima lor clipă, de existenţă mediocră. Este această stare de spirit una reversibilă?
Cu certitudine, răspunsul este unul deloc negativ. Şi pilda, place, sau nu, vine de peste Ocean.
Fiind generată de George Catlett Marshall (31 decembrie 1880 - 16 octombrie 1959), ex-lider militar american, fost şef al organismului militar al SUA, secretar de stat, şi secretar al apărării.
Remarcat ca "organizator de victorie" de către Winston Churchill, pentru contribuţia sa, la victoria aliaţilor în Al Doilea Război Mondial, Marshall a comandat armata Statelor Unite, pe timpul războiului şi a consiliat, în chestiuni militare, constant, adecvat şi eficient, pe preşedintele Franklin D. Roosevelt..
Numele generalului a fost datPlanului Marshall, ca urmare a unei alocuţiuni prezentate de el, ca secretar de stat, la Universitatea Harvard, în primăvara anului 1947.
Discursul său sugera europenilor necesitatea reconstruirii Europei, după ultima conflagraţie mondială, pe baza finanţării asigurate de Statele Unite.
Marshall a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Spiritul generalului Marshall nu a dispărut în anul 1959.
În urmă cu 20 de ani, la Garmisch-Partenkirchen lua fiinţă Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall.
Centrul Marshall, înfiinţat în 1993, este un institut de studii internaţionale focalizat pe gestionarea inteligentă, constructivă, multinaţională, fără excluderi generate de prejudecăţi istorice, a situaţiilor de criză în care recursul iniţial, declarativ sau prin decizie concretă este cel la... manu militari.
La Garmisch-Partenkirche