Executivul a dat liber la venituri uriaşe pentru managerii din companiile publice. Astăzi vă prezentăm cazul Eximbank.
Guvernul a dat startul la dezmăţ pe bani publici în companiile de stat, iar măsurile de austeritate luate de Emil Boc sunt aruncate la coş. În pragul unui an electoral în care e "foame" de bani, clienţii politici din fruntea societăţilor de stat sunt recompensaţi şi stimulaţi, printr-o ordonanţă aprobată de Executivul condus de Victor Ponta.
Oameni fără experienţă
Astfel, Guvernul permite directorilor generali şi reprezentanţilor în consiliile de administraţie (CA) sau adunările generale ale acţionarilor (AGA), personaje, de regulă, fără experinţă în domeniul în care au fost propulsate peste noapte, să încaseze lunar mii de euro. Potrivit noii ordonanţe, salariile managerilor de companii, ce depăşesc şi 10.000 de euro, pot fi majorate suplimentar, fără plafonare, ne-a spus Gheorghe Ialomiţianu, ex-ministru de Finanţe. În plus, dacă pe vechile norme, membrii în CA şi AGA ale companiilor de stat aveau venituri plafonate la 47 de lei/întrunire, noua ordonanţă prevede că pot câştiga 25% din salariul unui manager, deci mii de euro.
Evenimentul zilei începe astăzi un serial care va prezenta clientela politică beneficiară a acestei risipe. Primul episod este dedicat băncii de stat Eximbank.
Lista profitorilor, ţinută la secret de Eximbank
În Eximbank funcţionează un Comitet Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) format din 11 membri, cei mai mulţi politicieni, sau consilieri ai acestora. De la începutul anului, Comitetul s-a întâlnit în 18 şedinte, de regulă de două ori pe lună. Cu o medie de douăzeci de şedinţe pe an pentru care sunt plătiţi cu 200.000 de lei, rezultă că funcţionarii aleşi primesc 10.000 de lei pentru câteva ore de discuţii.
Salariul mediu anual în 2012 pentru membrii CIFGA a fos