Noua politică americană în America Latină pornește de la premiza că țările din regiune trebuie să se trateze unele pe celelalte ca egali, împărțind responsabilității și cooperînd în chestiuni de securitate.
Intr-un discurs la Organizatia pentru Statele Americane, secretarul de stat american, John Kerry s-a referit la politica americana in emisfera occidentala. Despre noutățile aduse de alocuțiune o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Secretarul de stat John Kerry a declarat incheiata politica americana in relatiile cu America Latina, care a fost in vigoare timp de 200 de ani. Cunoscuta sub denumirea de Doctrina Monroe, adoptata in 1823 de fostul presedinte al Statelor Unite, James Monroe, politica respectiva prevedea ca orice incercare a unor state europene de a coloniza teritorii din America de Nord si de Sud va fi privita ca un act de agresiune, putind antrena o interventie americana.
„Doctrina care poarta numele lui Monroe ne investeste cu autoritate sa intervenim si sa contracaram influenta puterilor europene in America Latina” - a declarat secretarul de stat, John Kerry. El a continuat spunind ca timp de decenii, presedinti succesivi au aderat la acea doctrina si facut optiuni similare. „Astazi - a spus Kerry - avem o alta optiune. Doctrina Monroe este moarta”.
Seful diplomatiei americane a spus ca noua politica nu urmareste interventii ci porneste de la premiza ca tarile din regiune trebuie sa se trateze unele pe celelalte ca egali, impartind responsabilitati si cooperind in chestiuni de securitate si aderind, nu la o doctrina ci la „valorile si interesele pe care le avem in comun”.
Kerry fusese criticat la inceputul anului cind a spus in fata unor membrii ai Congresului ca „emisfera occidentala” este „ograda noastra”, ceea ce a stîrnit critici in America Latina. Pre