Hotărât, solitar şi organizat, bărbatul necunoscut care a împuşcat la Paris un fotograf al cotidianului Liberation are un comportament mai raţional decât pare, potrivit unor experţi contactaţi marţi de AFP.
"A priori, pista cea mai probabilă arată că nu este vorba despre o decompensare psihotică", apreciază expertul psihiatru Daniel Zagury, care se vrea "extrem de prudent" având în vedere numărul mic de elemente de care dispune.
Acest bărbat în vârstă de 35-45 de ani, cu o aparenţă fizică banală şi al cărui ADN este analizat de poliţie pentru a-l identifica, are "un comportament mai raţional decât pare, în special având în vedere alegerea meticuloasă a ţintelor", explică Alain Bauer, profesor de criminologie la Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii.
Totuşi, nuanţează Bauer, modul său de operare este "perturbat" deoarece pare să aibă dificultăţi cu trecerea la act sau cu stăpânirea armamentului său". "El nu trage la întâmplare şi nu trage întotdeauna", a amintit el, afirmând că în acest stadiu, "există multe ipoteze dar nicio certitudine".
Cu puţin timp înainte de a pătrunde, vineri dimineaţă, în sediul postului de televiziune BFMTV, bărbatul este filmat timp de o jumătate de oră într-o staţie de tramvai de camerele de supraveghere, în timp ce stă aşezat pe o bancă. El intră în sediul postului de televiziune, îşi armează puşca de două ori, după care îl ameninţă pe redactorul şef care este prezent.
El îi spune: "data viitoare nu vă voi rata". Suspectul fuge fără să se uite la o persoană în vârstă care urcă cu greu scările cu un baston.
După trei zile, suspectul intră în holul Liberation din Paris şi răneşte grav, tot cu o puşcă, un asistent fotograf care îi întoarce spatele. El reuşeşte să fugă din nou.
"Ceea ce este îngrijorător este că există o perioadă de ezitare, de balans apoi