Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj întârzie să facă verificări în cazul sesizării înainte de conducerea Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME). Sindicaliştii solicită verificarea modului de reorganizare a CE Oltenia. Reprezentanţii angajaţilor din minerit spun că deşi în CCM se prevede că liderii trebuie să participe la şedinţele Directoratului şi ale Consiliului de Supraveghere, acest lucru nu s-a întâmplat până acum.
Sindicaliştii reclamă faptul că administraţia CE Oltenia face reorganizări trimestrial, iar asta nu poate decât să afecteze performanţa angajatului. Mai mult, liderii FNME mai spun că CE Oltenia încalcă legea deoarece nu informează nici angajatul şi nici sindicatele cu privire la reorganizarea personalului. „Federaţia a făcut sesizarea aceasta în urma multiplelor abuzuri care le-a făcut Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de nerespectare de contract, face reorganizări fără să ne consulte, de faptul că erau obligaţi, pe baza contractului colectiv de muncă,ca la şedinţele comitetului director sau ale consiliilor de supraveghere să fim invitaţi când se discutau problemele care modificau salarii, organigrame, mai bine zis drepturile economice, profesionale şi sociale ale salariaţilor. Niciodată n-am fost invitaţi”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedintele FNME.
Sindicaliştii amintesc conducerii CE Oltenia faptul că aceste drepturi sunt reglementate şi de legislaţia UE. „Nu neapărat contractul, dar există şi o directivă europeană în acest sens, în care se vorbeşte de informarea şi consultarea la nivel de întreprindere. De asemenea, există legea dialogului social, în care se spune clar că sindicatele reprezentative vor fi invitate la şedinţele consiliului de administraţie sau a altor organe asimilate. Organe asimilate la noi, la conducerea dualistă, sunt cele două forme: directoratul şi consiliul de supraveghere”, a precizat