Niculina Mocioi, deputat PP-DD, l-a interpelat pe ministrul Energiei despre creşterea redevenţelor şi impunerea unui nou impozit. După părerea parlamentarului, creşterea redevenţelor cu 25% şi impunerea unui nou impozit de 1,5% pe construcţii speciale aduc la sapă de lemn una dintre cele mai mari companii energetice din ţară, Complexul Energetic Oltenia.
CE Oltenia a plătit în 2012 redevenţe de 41.561.430 de lei. În 2014, compania va plăti mai mult cu aproximativ 10 milioane de lei. Conform bilanţului contabil pe anul trecut, la 31 decembrie 2012, valoarea construcţiilor speciale ale companiei, clădiri, fundaţii, instalaţi speciale, conducte de transport şi depozite, era de 2.419.121.674 lei. În 2014, conform noi politici a Guvernului, CE Oltenia va plăti 1,5% pe construcţiile speciale. Adică 36.286.825 lei. „Doar din cele două taxe, compania din Gorj va trebui să plătească la stat circa 50 de milioane de lei. Aproape tot profitul companiei pe primele luni ale anului”, a spus deputatul Mocioi. Trebuie amintit că profitul brut din exploatare, la nouă luni, potrivit datelor CE Oltenia, este de 71 de milioane de lei.
Intenţia Guvernului de a obliga companiile să verse, şi în 2014, 85% din profitul net este cea care adânceşte problemele financiare ale CE Oltenia. Astea sunt datele prezentate ministrului Energiei de către Niculina Mocioi. Într-o interpelare anterioară, adresată ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, Niculina Mocioi cerea analizarea posibilităţii renunţării la aplicarea acestei măsuri în cazul companiei din Gorj „Motivele principale ar fi că în iunie 2014 CE Oltenia va fi listat la bursă, prin aport de capital. De asemenea, compania energetică este în urmă cu lucrările de modernizare şi retehnologizare a grupurilor energetice. Numai în ultima lună au fost două situaţii de oprire de urgenţă a unor grupuri de la Rovinari şi Turceni din prici