UE are în fine un cadru financiar începând cu 1 ianuarie 2014. Parlamentul European a aprobat într-un final marti la Strasbourg bugetul UE pentru 2014-2020. Suma totală pentru şapte ani este de 960 de miliarde pentru angajamente şi de 908 miliarde pentu plăţi efective şi este numit buget "de investiţii". Votul eurodeputaţilor, indispensabil aprobării finale, era aşteptat din iunie.
Deputaţii europeni au obţinut, după luni de negocieri, ca plăţile întârziate să fie onorate, ca bugetul să fie revizuit după trei ani, ca el să fie "flexibil" şi ca UE să se doteze în viitor cu resurse proprii.
Iată de ce votul, care ar fi trebuit să aibă loc în iunie nu s-a petrecut decât acum, dar este important de înţeles de ce ţinea PE ca aceste condiţii să fie îndeplinite.
Parlamentul European a forţat mâna capitalelor pentru ca plăţile aflate în curs sau chiar în întârziere pentru 2013 să fie toate onorate. Astfel, bugetul pentru anul în curs a primit un plus de 11,2 miliarde de euro, ceea ce face ca anul 2014 să nu mai înceapă pe minus.
Apoi, Parlamentul dă crezare previziunilor economice care arată că UE va ieşi treptat din recesiune. De aceea, el a ţinut ca acest buget de "austeritate" (aprobat pe 7 februarie 2013 de statele membre UE) să fie revizuit în 2016. Deputaţii spun că nu are sens ca UE să funcţioneze cu o sumă restrânsă în momentul în care creşterea economică va decola.
Parlamentul a cerut flexibilitate şi între sumele dedicate diferitelor capitole UE şi de la un an la celălalt, astfel încât, pe măsură ce se va înainta în perioada financiară 2014-2020, unele sume nefolosite într-un an sau pentru o politică să nu se întoarcă automat în bugetul statelor membre.
În fine, politicile UE ar trebui mai puţin finanţate de guvernele UE (prin contribuţiile la bugetul comunitar) şi mai mult finanţate prin "resursele proprii" ale UE. Acestea