Modificarea controversată şi abuzivă a Constituţiei este un proiect blocat. Cel puţin până la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Indiferent de calculele nerealiste invocate de Victor Ponta, care pare să caute să aplice, în aceste zile, o algebră a disperării.
Legea referendumului, în forma gândită de USL – care prevede reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30% şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători, pentru validarea rezultatelor – şi cu scopul expres pentru care a fost concepută – trecerea fără probleme a proiectului de Constituţie marca USL –, este constituţională, spune CCR. Totuşi, îşi va face efectul tardiv, adică după primul tur al prezidenţialelor de anul viitor. Sau nu şi-l va mai face.
Chiar dacă Victor Ponta susţine că referendumul pentru revizuirea Constituţiei poate fi organizat concomitent cu prezidenţialele, în primul sau al doilea tur de scrutin, susţinând că termenul de un an, solicitat de CCR, poate fi respectat, algebra disperării nu va putea schimba lucrurile. La fel, nu vor schimba lucrurile nici minciunile lansate de d-l Ponta, descalificante pentru poziţia de reprezentant al puterii executive a ţării. „Astăzi este 14 noiembrie, deci, în mod normal, în maximum zece zile, chiar dacă abuzează din nou preşedintele şi o ţine zece zile, ar fi 24“, afirma premierul, imediat după anunţarea deciziei CCR. Potrivit legii fundamentale, cele zece zile invocate de d-l Ponta curg din momentul comunicării către şeful statului a deciziei CCR, nu din momentul votului. Iar decizia CCR este anunţată, de regulă, în două-trei săptămâni după votul judecătorilor constituţionali. Adică, nu se va putea vorbi despre data de 24 noiembrie.
Chiar dacă premierul declară că, în cazul în care preşedintele Băsescu va refuza să promulge legea, actul de promulgare va fi semnat de către preşedinţii c