Mâine, de la ora 13, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva va găzdui o manifestare dedicată omagierii principelui transilvănean Gabriel Bethlen.
Evenimentul cultural-ştiinţific „400 de ani de la înscăunarea Principelui Gabriel Bethlen (1613-1629)” este organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. „Ales de Dietă, la 22 octombrie 1613, ca Principe al Transilvaniei, acest nobil născut la Ilia în anul 1580, s-a remarcat ca veritabil reformator, printre proiectele sale numărându-se şi constituirea unui Regat protestant al Daciei, proiect care se baza pe preocuparea sa de unire a bisericii protestante cu cea ortodoxă. A dus o politică europeană antihabsburgică şi a promovat o intensă politică de atragere a românilor la calvinism şi luteranism, pentru acest lucru sprijinind traducerea şi tipărirea de cărţi religioase în limba română. Fiind un adept al „luminării supuşilor” săi, Gabriel Bethlen a înfiinţat o salbă de colegii reformate la Alba Iulia, Orăştie, Aiud, Târgu-Mureş şi Cluj. Pentru o perioadă, Castelul Magna Curia i-a fost reşedinţă, clădirea purtând amprenta arhitecturală imprimată de acesta”, spun organizatorii. Evenimentul de mâine va cuprinde evocarea Principelui prezentată de dr. Vasile Ionaş, un concert de muzică medievală susţinut de Asociaţia „Corvinorum Ordo” din Hunedoara şi înmânarea medaliei „Gabriel Bethlen” unor personalităţi.
Mâine, de la ora 13, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva va găzdui o manifestare dedicată omagierii principelui transilvănean Gabriel Bethlen.
Evenimentul cultural-ştiinţific „400 de ani de la înscăunarea Principelui Gabriel Bethlen (1613-1629)” este organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. „Ales de Dietă, la 22 octombrie 1613, ca Principe al Transilvaniei, acest nobil născu