Premierul francez Jean-Marc Ayrault a provocat marţi o surpriză anunţând o viitoare reformă a sistemului fiscal, în încercarea de a dezamorsa valul tot mai mare al nemulţumirilor sociale.
Ayrault a spus, într-un interviu acordat publicaţiei Les Echos, că se va întâlni în zilele următoare cu partenerii sociali, pentru a începe o dezbatere pe această temă, în condiţiile în care demonstraţiile împotriva diverselor măsuri fiscale, cum ar fi majorarea TVA şi introducerea unei ecotaxe, se multiplică, iar guvernul este tot mai jos în sondaje.
"Sistemul fiscal francez a devenit prea complex, aproape de neînţeles, iar francezii deseori nu îi înţeleg logica sau nu sunt convinşi că ceea ce plătesc este corect, că sistemul este eficient", a recunoscut premierul.
De fapt, 81% dintre francezi consideră că sistemul fiscal actual este injust, potrivit unui sondaj efectuat de YouGov pentru publicaţia Huffington Post.
"Cred că a venit timpul pentru o reformă transparentă a sistemului nostru fiscal, fără să aibă loc majorări de taxe", a spus Ayrault.
Obiectivul reformei va fi stabilirea unor reguli juste, mai eficace şi lizibile, a asigurat premierul, promiţând să facă propuneri Parlamentului în proiectul de buget pentru 2015.
Ayrault a dat însă asigurări că nu intenţionează să renunţe la majorarea TVA, care va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie şi care suscită o opoziţie tot mai puternică din partea categoriilor profesionale şi a unor personalităţi politice de dreapta şi de stânga.
Guvernul va majora TVA standard de la 19,6% la 20%, iar TVA aplicată restaurantelor, transporturilor, lucrărilor de renovare şi îmbunătăţire a imobilelor şi anumitor medicamente de la 7% la 10%.
Ecotaxa, care ar urma să fie aplicată camioanelor de mare tonaj, contestată puternic în ultimele săptămâni, va rămâne suspendată până la introducerea noului sis