Franţa, Germania şi alte ţări europene au format astăzi un “club al utilizatorilor de drone", cu ambiţia de a produce la scară europeană următoarea generaţie de avioane fără pilot începând din 2020. Sursa: Foto: reuters.com
Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat, după o reuniune la Bruxelles cu omologii săi din Uniunea Europeană, că, dacă Europa “doreşte să-şi păstreze capacitatea strategică, ţările membre trebuie să-şi împărtăşească într-un mod pragmatic capacităţile şi acţiunile".
Acest “club al utilizatorilor de drone", cum l-a numit ministrul francez, este deschis ţărilor din UE care operează avioane fără pilot sau care intenţionează să facă acest lucru în interval de cinci ani, cu scopul de a coopera în domenii cum sunt certificarea, întreţinerea şi dezvoltarea dronelor. Din “club" fac parte deocamdată Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia şi Spania, potrivit Agerpres care citează mai multe agenții străine.
Miniştrii au aprobat la reuniune o serie de proiecte de dezvoltare a dronelor MALE (de altitudine medie şi anduranţă lungă), una din principalele lacune ale industriei europene de apărare. Lansarea acestor programe urmează să fie validată de şefii de stat şi de guvern din UE în cursul summitului lor din decembrie.
În acelaşi timp, Agenţia Europeană de Apărare (EDA) a primit misiunea de a gestiona un program comun de cercetare cu privire la dezvoltarea dublei utilizări - militară şi civilă - a dronelor, care se pot dovedi foarte utile în supravegherea zonelor frontaliere sau a mărilor, inclusiv a Mediteranei.
Ambiţia ţărilor europene implicate este de a pune bazele producţiei de drone MALE de nouă generaţie din 2020, potrivit unor documente citate de AFP.
În prezent, statele europene folosesc drone militare americane sau israeliene şi nu au posibilitatea de a o