Fermierilor care nu s-au grăbit să vândă din câmp începe să le fie recompensată răbdarea, preţurile cerealelor crescând în ultima perioadă cu până la 10%.
După o vară în care fermierii nu s-au bucurat prea tare de producţia bună la cereale din cauza preţului scăzut, în târguri şi oboare, dar şi la depozite, lucrurile încep să se îndrepte. Preţurile variază, la depozit, între 0,65 şi 0,7 lei/kg în cazul grâului, la porumb au ajuns la 0,55, iar la floarea-soarelui, la 1,25 lei. În târg, unde se tranzacţionează, e drept, cantităţi mult mai mici, grâul se vinde cu 0,7 lei/kg, iar porumbul a ajuns chiar la 0,8 lei/kg.
„Toţi cei care au avut spaţii de depozitare au acum de câştigat. Preţurile au crescut din vară şi până acum cu până la 20%. Fermierii mici-mici nu prea au vândut din câmp, şi-au pus producţia la adăpost, în hambare, iar acum ar putea câştiga. Dacă săptămâna trecută, spre exemplu, băniciorul de grâu se vindea cu 9 lei, acum este 10 lei. Preţurile ar putea să mai crească, până prin ianuarie, dar nu spectaculos”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Judeţene, Ion Anuţa.
Nu mulţi sunt cei care au avut unde să păstreze surplusul şi să vândă acum, sau să aştepte în continuare. Până la 20% din totalul fermierilor şi-au permis acest lucru, a mai apreciat directorul DAJ. Cum îşi vor gestiona stocurile e în continuare o problemă pentru producători, cu atât mai mult cu cât şi anul viitor se aşteaptă o producţie bună, dacă iarna va fi prielnică.
Şi pentru legumicultori târgurile de săptămână rămân o variantă pentru a-şi vinde produsele, în pieţe ajungând mai greu. Cumpărătorii pot achiziţiona legume la preţuri pentru toate buzunarele: varză la preţuri între 0,4 şi 1 leu/kg; ceapă – între 1,5 – 2,5 lei/kg; morcov – între 1,5 şi 2 lei/kg; tomate – între 3 şi 4 lei/kg; ardei gras – între 4 şi 5 lei/kg; castraveţi – între 5 şi 6 lei/kg