Un raport întocmit de organizaţia neguvernamentală Greenpeace, referitor la tăierile ilegale de pădure de pe teritoriul României, plasează Suceava în topul judeţelor care se confruntă cu acest fenomen.
Conform raportului Greenpeace România, în 2012 au fost înregistrate în jur de 19.500 de cazuri de tăieri ilegale de păduri, cele mai afectate judeţe din ţara noastă fiind Prahova (2.067 de cazuri), Mureş (1.532 de cazuri), Bacău (1.339 de cazuri), Suceava (1.158 de cazuri), Braşov (1.131 de cazuri) şi Maramureş (1.058 de cazuri), în restul judeţelor fiind înregistrate mai puţin de 1.000 de cazuri.
Şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, Daniel Coroamă, consideră că numărul de delicte silvice constatate nu indică neapărat amploarea unui fenomen într-o anumită zonă, cât faptul că autorităţile de control şi-au făcut treaba.
„Numărul de cazuri de tăieri ilegale depistate indică activitatea intensă a instituţiei. În cazul Sucevei, volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal nu reprezintă decât 0,06% din masa lemnoasă exploatată legal”, a precizat şeful ITRSV Suceava.
În privinţa volumului de masă lemnoasă extras ilegal, „campionul” tăierilor ilegale este judeţul Maramureş, unde a fost raportată sustragerea ilegală a peste 21.135 de metri cubi de lemn, urmat de Dâmbovița, cu peste 16.500 de metri cubi.
Tăierile ilegale înregistrate la nivelul Sucevei în 2012 sunt de aproximativ 16.200 de metri cubi de masă lemnoasă.
De remarcat este faptul că deşi judeţul Suceava are cea mai mare suprafaţă de pădure din ţară, mai bine de jumătate din suprafaţa judeţului fiind ocupată de păduri (aproximativ 430.000 de hectare), nu se situează pe primul loc nici ca număr de delicte silvice, nici la cantităţile sustrase ilegal.
În prezent, România mai are 6,5 milioane de hectare de pădure, 51% în proprietate publică, iar restul