Scris de Alin Gherasim - Un expert juridic afirmă despre cazul Nadăş: familia Colţeu nu are niciun drept asupra moştenirii.
ARAD. Familia Colţeu ar trebui evacuată din Nadăş. Asta este concluzia unui expert judiciar care, în urma verificării documentelor legate de această retrocedare cu cântec, spune că familia Colţeu a intrat abuziv în posesia uriaşei averi. „Familia Colţeu nu are nicio calitate procesuală în acest caz. Sub nicio formă nu ar fi putut demara procesul de solicitare a retrocedării Nadăşului, respectiv a celor peste 8.700 de hectare de teren”, ne-a spus sursa noastră care, din motive subiective, a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Dar să o luăm de la început.
În anul 2004, Ecaterina Mairovitz, moştenitoarea grofului Iosif Grosz, a decedat. Asta după ce a solicitat în instanţă retrocedarea mai multor imobile, aici vorbind despre clădiri foarte valoroase, de sute de mii de euro, aflate pe străzile din centrul municipiului. În anul 2005, la un an distanţă de la moartea moştenitoarei, familia Colţeu a deschis un proces prin care a solicitat nici mai mult nici mai puţin decât 8.742 de hectare de teren aflat în extravilanul satului Nadăş. „Nu aveau niciun drept să deschidă acest proces. Şi asta pentru că ei au fost moştenitori testamentari. Ceea ce înseamnă că moştenesc toată averea aflată în patrimoniul defunctului la data decesului. Iar Nadăşul nu se afla în patrimoniul lui Mairovitz la data decesului femeii”, ne-a explicat expertul.
Iar, pentru a nu scrie doar declarația unei persoane, am verificat cele spuse de expertul juridic. Și, într-adevăr, chiar pe pagina de internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție scrie clar că „în caz de moştenire testamentară, când testatorul a înţeles ca prin testamentul întocmit să cuprindă un legat universal, acesta îi conferă beneficiarului legatului (legatar universal) vocaţia la întreaga universal