Partidul conservator al Cancelarului german, Angela Merkel, şi social-democraţii au ajuns la un acord luni seara, în privinţa introducerii unei cote de minimum 30% a reprezentării femeilor în consiliile de administraţie ale companiilor germane, începând cu 2016.
Cele două formaţiuni politice poartă negocieri pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, ca urmare a rezultatelor înregistrate la alegerile de pe 22 septembrie anul curent. Acordul de ieri face parte din discuţiile purtate de reprezentanţii CDU şi SPD şi va include lista companiilor germane care vor fi afectate de acest viitor proiect legislativ.
Germania a introdus cote neobligatorii care vizează reprezentarea femeilor în poziţiile de top-management, în 2001.
Partidul de stânga SPD dorea iniţial o cotă de 40% pentru femei, în consiliile de administraţie, începând din 2012, însă creştin-democraţii lui Merkel au reuşit să scadă aceste criterii.
„Este un semnal important pentru îmbunătăţirea şanselor de carieră în rândul femeilor, creând perspectivele egalităţii pe piaţa muncii“, a declarat Manuela Schwesig, politicianul social-democrat care a condus negocieriile cu CDU.
Annette Widmann-Mauz, negociatorul-şef din partea creştin-democraţiilor a catalogat acordul drept o realizare de excepţie pentru femeile germane.
Potrivit noii legislaţii, companiile care nu vor avea cel puţin 30% femei în consiliul de administraţie până în 2016 vor fi obligate să lase acele locuri vacante.
Femeile deţin aproximativ 12% din locurile disponibile în consiliile de administraţie ale companiilor germane, potrivit mass-mediei din Germania.
Comisia Europeană a propus în urmă cu un an o cotă de reprezentare de 40% pentru femei în consiliile de administraţie ale companiilor europene cu mai mult de 250 de angajaţi. Germania, şi alte state membre ale UE s-au opus, argumentând că o asemen