Incertitudinile cu privire la politicile fiscale din SUA si cele ale bancii centrale americane prezinta un risc ridicat pentru redresarea economiei globale.
Aceasta este deja afectata de reducerea ritmului de crestere in cazul mai multor tari in curs de dezvoltare, se arata intr-un raport al Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), preluat de Wall Street Journal.
Institutia cu sediul in Paris recomanda ca pragul de indatorare al Statelor Unite sa fie eliminat si inlocuit cu un "plan credibil pe termen lung pentru consolidarea bugetara, cu un sprijin politic solid".
Raportul marcheaza o mutare semnificativa a centrului preocuparilor OCDE, care s-a concentrat in ultima perioada asupra incercarilor zonei euro de a combate criza fiscala si bancara.
Desi institutia continua sa fie ingrijorata de cele doua vulnerabilitati specifice blocului cu moneda unica, respectiv criza fiscala si cea bancara, amenintarile imediate la adresa economiei globale vin in prezent din partea SUA.
Potrivit OCDE, mai multe evenimente au subminat increderea si stabilitatea in legatura cu aceasta tara in ultimele luni, printre care reactia "surprinzator de puternica" a investitorilor cu privire la posibilitatea reducerii programului de achizitii de obligatiuni derulat de Fed si criza cu "potential catastrofal" care a premers negocierilor cu privire la datoria SUA.
Banca centrala a SUA a indicat ca ar putea sa reduca programul prin care preia din piata in fiecare luna obligatiuni in valoare de 85 miliarde de dolari, introduse in contextul crizei financiare mondiale. Masura este menita sa incurajaze creditarea si consumul in SUA.
In ceea ce priveste pragul de indatorare al SUA, republicanii si democratii au ajuns in octombrie la o intelegere provizorie privind ridicarea limitei pentru a evita intr