Rezolvarea problemelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord (MENA), pentru ca aceasta regiune sa faca fata schimbarilor radicale provocate de primavara araba, va constitui tendinta dominanta in politica globala in 2014, se precizeaza intr-un raport al celor de la World Economic Forum.
Studiul organizatiei ce are sediul in Elvetia reprezinta o analiza pe baza punctelor de vedere a peste 1.500 de experti internationali, informeaza CNBC.
Raportul atrage atentia asupra crizei din Siria, care a implicat negocieri la nivel inalt intre Washington si Moscova, precum si asupra instabilitatii politice si a somajului din Africa de Nord, ca principale pericole ce pot afecta securitatea internationala.
In ceea ce priveste Orientul Mijlociu, instabilitatea politica ramane o provocare majora. "In afaceri, trebuie sa fii capabil sa planifici macar pentru cinci ani inainte, insa in Orientul Mijlociu este aproape imposibil sa-ti faci planuri chiar si pentru cinci luni", concluzioneaza cei de la World Economic Forum.
Prima parte a acestui raport include zece tendinte globale dintre cele mai presante, care vor avea o importanta semnificativa, precum si un impact major pe plan mondial. Astfel, dupa problema cresterii tensiunilor sociale in Orientul Mijlociu si Africa de Nord urmeaza doua provocari de ordin economic, si anume: decalajul din ce in ce mai mare dintre saraci si bogati, precum si somajul structural persistent.
Printre primele cinci tendinte globale sunt mentionate cresterea numarului de infractiuni in spatiul cibernetic si lupta ineficienta impotriva schimbarilor climatice. Acestea sunt urmate, in acelasi clasament al tendintelor, de cresterea neincrederii cetatenilor in politicile economice ale guvernelor lor. Motivul poate fi lipsa de orientare sociala a actiunilor sefilor de stat, indica autorii. Ei evidentiaza