În centrele de dializă din Craiova sunt trataţi lunar 440 de doljeni cu boală cronică de rinichi, pacienţi care, fără hemodializă, nu ar supravieţui. Tratamentul se face de trei ori pe săptămână şi constă în trei şedinţe cu durata de circa patru ore şi jumătate fiecare, un adevărat calvar pentru bolnav. Trebuie însă ştiut faptul că boala cronică de rinichi poate fi prevenită, pentru că mai mult de două treimi din cauzele apariţiei ei pot fi controlate, potrivit prof. univ. dr. Eugen Moța, președintele Societății Române de Nefrologie.
Boala cronică de rinichi a fost inclusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în rândul afecţiunilor cu cel mai mare impact social, care implică și cele mai multe costuri de îngrijire şi tratament, alături de cele patru boli cronice netransmisibile stabilite de OMS: bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și bolile pulmonare. „Dacă s-ar face prevenţie, dacă bolnavii ar fi tratați din timp şi corect, am reduce foarte mult aceste costuri, pentru că nici o țară din lume nu are bani suficienți pentru a investi în sănătate. Trebuie făcută o mai bună prevenție a bolilor, nu o creștere a investițiilor în tratarea lor. Este o situație reală, dar dramatică, scoasă în față de OMS, pe care, dacă nu o vom controla, ne va copleși. Toate sistemele de sănătate din lumea asta, începând cu SUA, vor fi depășite, pentru că prevalența acestor boli este în creștere“, susţine prof. univ. dr. Eugen Moța, președintele Societății Române de Nefrologie.
Referindu-se strict la boala cronică de rinichi, care afectează aproximativ 500 de doljeni, şeful Clinicii de Nefrologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova a precizat că aceasta poate fi împiedicată prin prevenţie primară, eliminând factorii de risc care duc la apariția acestei afecțiuni. Iar pe primul plan, la factorii de risc este diabetul. „Diabetul zaharat constituie