Compania Electrica SA, deținută de statul român, a pierdut primul proces intentat, la Curtea de Arbitraj de la Paris, împotriva companiilor care au cumpărat filialele de distribuție și furnizare pe motiv că nu și-au respectat unele obligații din contractele de privatizare.
“Tribunalul Arbitral, cu sediul la Paris, constituit în baza Regulilor Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț și Industrie, a respins în totalitate acțiunea arbitrală formulată de Electrica prin care se solicita ca Enel să fie obligat la plata unor despăgubiri în valoare de peste 44 de milioane de euro”, au declarat pentru Capital surse oficiale.
Procesul pierdut a fost inițiat în decembrie 2011 de către compania de stat împotriva grupului Enel pentru pretinsa neîndeplinire a unor clauze din contractele de privatizare a fostelor filiale de distribuție a energiei Electrica Banat și Electrica Dobrogea.
Conform surselor citate, în motivarea acțiunii arbitrale, Electrica a invocat pretinsa nerespectare de către Enel, în calitatea sa de acționar majoritar, a obligației de a determina societățile privatizate să utilizeze prețul acțiunilor nou emise la momentul privatizării, în suma de 46,66 milioane de euro pentru Electrica Banat, respectiv 32,35 milioane de euro pentru Electrica Dobrogea, în scopul finanțării investițiilor necesare pentru dezvoltarea activităților de distribuție și furnizare a energiei electrice.
Încă 3 procese, penalități uriașe
Compania de stat are în derulare încă trei procese cu investitorii privați – Enel (Italia), CEZ (Cehia) și E.ON (Germania) pentru filialele privatizate Electrica Muntenia Sud, Electrica Oltenia și Electrica Moldova.
Când vine însă vorba de pretențiile cerute de Electrica în instanță, autoritățile modifică cifrele după bunul plac. În vara acestui an,