Verdictul în dosarul ”Jaful secolului - capodopere furate din Olanda” este aproape. Verdictul parţial, ce-i drept! Peste o săptămână, vom afla sentinţa penală în ceea ce-i priveşte pe doi dintre cei şase inculpaţi. Este vorba despre Radu Dogaru şi Eugen Darie, singurii care au acceptat să fie judecaţi în procedură simplificată pentru că... şi-au recunoscut fapta.
La termenul de ieri din dosarul tablourilor furate din Rotterdam, avocatul Cătălin Dancu, apărătorul lui Radu Dogaru, a cerut instanţei să trimită o adresă către autorităţile din Olanda prin care să solicite documentele oficiale care să confirme originalitatea operelor furate. Acelaşi avocat a cerut instanţei să schimbe încadrarea pentru clientul său în cazul în care se va dovedi că tablourile nu sunt originale, ci doar nişte ”copii perfecte”. Şi apărătoarea lui Darie, avocata Maria Vasii, a invocat lipsa de dovezi privind autenticitatea tablourilor furate. Din păcate, instanţa a respins solicitarea, care poate fi valabilă la judecarea pe latura civilă a cauzei. Pentru că una este să răspunzi (inclusiv material) pentru tablouri de sute de milioane de euro (asigurate, în mod ciudat, la doar 18 milioane de euro), şi alta este să răspunzi pentru nişte copii care pot valora, cel mult, câteva zeci de mii de euro. Cel mai ciudat este că Dogaru şi Darie vor fi condamnaţi ca şi Cioacă... în lipsa ”cadavrului”. Adică în lipsa ”corpului delict” presupus a fi... furat. Vor mai apărea, vreodată, tablourile furate... din Olanda?
"Paza precară ne arată că e posibil să nu fie vorba de originale"
Avocatul Cătălin Dancu a cerut, ieri, instanţei reîncadrarea juridică în cazul clientului său, Radu Dogaru, astfel încât el să fie judecat pentru furt calificat, nu pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Pentru a-şi susţine cauza, Dancu a subliniat faptul că actu