Romania este atractiva pentru investitorii straini care vor sa achizitioneze pamant. Pe teritoriul nostru sunt peste 14 milioane de hectare de terenuri agricole care, transformate in bani, inseamna o avere de cel putin 26 de miliarde de euro. De asemenea, Romania detine o suprafata forestiera de aproximativ 6,4 milioane de hectare.
Spre deosebire de alte state din Uniunea Europeana, in tara noastra pretul pamantului continua sa fie destul de mic. Chiar daca din 2008 si pana astazi am asistat la o dublare a tarifelor cerute pentru un hectar de teren agricol, Romania continua sa fie ieftina. Flavius Pop, consultant in cadrul Departamentului de Investitii DTZ Echinox, a explicat pentru revista “Finantistii” cum va evolua piata in perioada urmatoare.
De asemenea, la solicitarea publicatiei noastre, consultantul a realizat o harta a preturilor la terenurile agricole, harta din care se vede ca cel mai scump pamant se vinde in judetul Ilfov, unde un hectar ajunge la 2.700 de euro. In restul tarii terenurile pot fi achizitionate cu sume cuprinse intre 1.800 si 2.350 euro/hectar.
Care sunt principalii factori care influenteaza pretul de vanzare in cazul terenurilor agricole?
Agricultura reprezinta unul dintre cele mai active segmente din piata, la ora actuala fondurile de investitii, producatorii de echipamente, traderii si simplii fermieri activand intr-un ritm dinamic si cu o pondere consistenta in bugetul de stat. Cu toate acestea, multi investitori observa ca proprietatile de teren agricol care insumeaza mii de hectare, in zonele consacrate, cum sunt sudul si vestul tarii, sunt din ce in ce mai dicil de identificat.
Cumparatorii sunt interesati de suprafete mari intr-o singura regiune, cu un grad de comasare cat mai ridicat, avand acces la o sursa de apa si un sistem de irigatii (chiar si nefunctional in prima faza, dar reconditionabil). Imp