La începutul lunii octombrie, Parlamentul a modificat legea privind protecţia drepturilor copilului: a înăsprit sancţiunile date profesorilor care nu se poartă frumos cu elevii, dar nu şi pe cele date părinţilor care îşi lasă copiii în cârca statului sau îi abuzează.
Vrem să apărăm mai bine drepturile copiilor, dar nu suntem dispuşi să cheltuim nimic în plus, par să spună parlamentarii Puterii care au modificat de curând la iniţiativa Mi nisterului Muncii legislaţia de pro tecţie a drepturilor celor mici. Deşi te-ai fi aşteptat să fie reînfiinţată autoritatea naţională din domeniu, pusă pe butuci acum câţiva ani, sau să se aloce bani pentru rezolvarea deficitului de angajaţi din sistemul de protecţie a copilului, nici vorbă de aşa ceva.
Amenzi de până la 2.500 de lei pentru profesori
Publicat în Monitorul Oficial la începutul lui octombrie, noul act normativ care modifică Legea 272 din 2004 introduce sancţiuni drastice pentru cadrele didactice. Astfel, orice profesor sau angajat al unei şcoli/grădiniţe care insultă, discriminează, obligă elevii să stea în picioare, la colţ sau cu mâinile ridicate în împrejurări care nu au legătură cu procesul de educaţie riscă o amendă între 1.000 şi 2.500 de lei, au declarat ieri, reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi ai organizaţiei "Salvaţi Copiii" România, într-o conferinţă de prezentare a principalelor modificări. "Mimăm alinierea la nişte standarde europene ceea ce în principiu nu este rău. Dar este o abordare politică: nu poţi să fii la fel de exigent faţă de cele două milioane de români care muncesc afară pentru că acest lucru te costă voturi. Mai ales că e foarte greu să intervii când tu ca stat nu asiguri minimum de şanse la o viaţă decentă", comentează sociologul Alfred Bulai.
Peste 80.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă
Niciun leu sancţiune însă pentru părintele care-şi abandonează cop