Bugetul UE pentru perioada 2014-2020 a fost adoptat marţi, la Strasbourg, de către aleşii europeni după discuţii aprinse care durează din 2011. Acesta este îndreptat în favoarea pieţei muncii şi formării tinerilor, deşi unii eurodeputaţi au reţineri privind eficacitatea de creştere pe fondul austerităţii. Nemulţumiţi de strategiile privind austeritatea, verzii şi stânga radicală au votat împotrivă textului.
Bugetul prevede 908 miliarde de euro credite de plăţi şi 960 de miliarde de euro credite de angajament, respectiv 3,7% şi 3,5% mai puţin decât a fost prevăzut pentru cadrul bugetar multianual anterior. Acesta a trecut cu o largă majoritate de 537 de voturi, din cei 682 de europarlamentari prezenţi, scrie Agerpres. După dezbateri aprinse începute în 2011, instituţiile europene au căzut de acord încă din iunie asupra bugetului, însă Parlamentul European(PE) a pus mai multe condiţii printre care vărsarea de către state a 11,2 miliarde de euro suplimentare pentru a închide socotelile pe anul în curs.
Instrument insuficient
Documentul adoptat are în vedere impulsionarea pieţei muncii şi formarea tinerilor, mai ales prin crearea unei 'garanţii pentru tineri', dotată cu 6 miliarde de euro în primul an, a anunţat raportorul socialist Ivailo Kalfin, avertizând totuşi că nu este suficient pentru ca acest buget 'să devină un instrument de creştere'. La rândul său, conservatorul Jean-Luc Dehaene a precizat că eurodeputaţii nu au reuşit să creeze un instrument de creştere pentru a face faţă economiilor impuse de austeritate. Totuşi, acesta s-a declarat mulţumit pentru că PE a reuşit să obţină flexibilitate din partea guvernelor privind fondurile, dar şi o clauză de revizuire în 2016 'pentru a nu lega mâinile viitorului Parlament' din mai 2014. Flexibilitatea sporită 'ne va permite să gestionăm scăderea fără precedent sumelor, cu 40 de miliarde mai puţin', a