Zeci de persoane în vârstă se lasă păcălite de persoanele străine care le bat la uşă şi cer să intre în casă sub diverse pretexte. Numai în Iaşi, au fost raportate în ultimele zile furturi care au cauzat o pagubă cumulată de 16.000 de lei.
Falsul vizitator este „un tip de infractor politicos, care pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate. Face parte din categoria persoane convingătoare şi insistente", descriu reprezentanţii Poliţiei tipologia hoţului care face ravagii printre bătrânii din România.
Numai de la începutul acestei săptămâni, două bătrâne din Iaşi au raportat la Poliţie faptul că au lăsat să le intre în casă oameni care au pretins că fac parte din echipa de deratizare. După plecarea acestora, au descoperit că le-au dispărut din casă bunuri în valoare totală de 16.000 de lei.
Asemenea situaţii au început să facă parte din cotidianul notelor de Poliţie expediate presei în utlimul an. În ciuda avertizărilor repetate ale poliţiştilor, hoţii îşi văd nestigheriţi de treabă, iar sumele totale furate se ridică la sute de mii de lei.
În general, fură bani, dar pun mâna la repezeală şi pe bunuri cu potenţial de a fi valorificate repede, precum telefoane mobile sau bijuterii.
„Unul dintre modurile de operare al hoţilor care fură din locuinţe şi care se manifestă în mod vizibil în judeţul Iaşi, atât în mediul urban, dar şi rural, este acela cel «prin ademenire». Aceşti infractori, pe care noi îi denumim falşi vizitatori, acţionează prin distragerea atenţiei sau atribuirea unor calităţi false şi astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare", explică pentru Adevărul Mădălin Ţăranu, coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Iaşi.
Odată lăsaţi în casă, hoţii distrag atenţia gazdelo