Am ajuns într-un stadiu al crizei financiare globale în care falsificarea datelor statistice oficiale nu ar mai trebui să mire pe nimeni.
De obicei, "inventivitatea" s-a manifestat mai ales în cadrul unor economii care suferă puternic de pe urma stilului autoritar al conducătorilor, cum este Argentina. Acolo guvernul a trecut la ameninţări cu închisoarea pentru cei care publică estimări ale inflaţiei "neconforme" cu cifrele oficiale.
Ieri a ieşit la iveală, însă, o "inginerie statistică" aplicată unui indicator fundamental al economiei Statelor Unite. Cotidianul New York Post a publicat, pe prima pagină, un articol în care se arată că "Census Bureau a falsificat datele privind numărul locurilor de muncă înainte de alegerile prezidenţiale din 2012".
Census Bureau (n.a. Biroul de recensământ) este o instituţie subordonată Departamentului Comerţului din guvernul american, care raportează o serie de date statistice privind evoluţia populaţiei şi a economiei. Misiunea instituţiei este aceea de "a servi ca principala sursă a datelor de calitate despre oamenii şi economia naţiunii".
Lunar, Census Bureau realizează sondajul la nivelul gospodăriilor populaţiei, datele fiind transmise apoi biroului oficial de statistică (n.a. Bureau of Labor Statistics), care le utilizează pentru determinarea ratei şomajului.
Veţi spune că New York Post este doar un tabloid care nu trebuie luat în serios. Poate că are poza de la pagina 6, dar îl are şi pe John Crudele, unul dintre cei mai informaţi jurnalişti economici din SUA.
De la el am aflat, cu mult timp în urmă, cum trebuie citite datele privind şomajul din Statele Unite şi ce se ascunde în spatele modelului de ajustare CES Net Birth/Death, utilizat de BLS pentru estimarea influenţei înfiinţării şi desfiinţării firmelor asupra numărului de angajaţi.
Adevărata problemă nu este apariţia dezvăluir