Chevron şi Exxon din Statele Unite, compania olandezo-britanică Royal Dutch Shell, EDF din Franţa şi Eni din Italia sunt unele din marile grupuri occidentale interesate de vastele resurse de gaze ale Ucrainei În ajunul semnării unui acord de comerţ liber, UE curtează Ucraina cu o înţelegere care i-ar facilita fostului stat sovietic importul de gaze din Occident şi i-ar reduce astfel dependenţa de Rusia. Companiile vestice sunt deja cu un pas în faţa politicienilor şi pregătesc exploatarea enormelor resurse convenţionale şi neconvenţionale de gaze naturale ale ţării.
Uniunea Europeană este pe punctul de a încheia o înţelegere care i-ar permite Ucrainei, un stat dependent energetic de Rusia, să importe gaze naturale din Vest, ceea ce i-ar reduce necesarul de importuri din Rusia, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de The Wall Street Journal. Un astfel de pas ar netezi calea Ucrainei spre legături economice mai strânse cu Europa în pofida actelor de răzbunare ale Moscovei. Potenţiala înţelegere vine cu mai puţin de două săptămâni înaintea summitului de la Vilnius, unde liderii europeni vor discuta un acord de comerţ liber cu Ucraina.
În pregătirea evenimentului, oficialii europeni au căutat modalităţi de a reduce presiunile exercitate de Rusia asupra Ucrainei - precum un embargo privind produsele ucrainene - pentru a determina ţara să renunţe la apropierea de Europa. Moscova vrea Ucraina în propria uniune comercială, unde s-ar alătură altor foşti sateliţi sovietici.
Importurile de gaze naturale din UE prin Slovacia i-ar da Ucrainei acces la volume mari de combustibil mai ieftin decât cel vândut de Rusia.
Costul pe termen mediu al ratificării acordului comercial cu UE ar fi ridicat pentru Ucraina. Embargoul impus de Moscova a redus deja comerţul dintre Ucraina şi Rusia cu un sfert. Intrarea în spaţiul european de com