Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pentru legea descentralizării. Multe instituții își vor schimba subordonarea, trecând în coordonarea autorităților locale. Descentralizarea este văzută de alianța guvernamentală drept o metodă pentru mai buna folosire a fondurilor europene.
Legea descentralizării vorbește despre renunțarea de către administrația centrală la coordonarea unor instituții din diverse domenii, fără însă ca procesul să fie unul general.
Vicepremierul Liviu Dragnea, cel care s-a ocupat de proiect, spunea că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.
Poliţia nu se descentralizează, a mai amintit Dragnea, care a spus că dimpotrivă ”se întăreşte”, iar în aceeaşi situaţie se află şi Agenţia de Prestaţii Sociale.
În procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, așa cum cerea de exemplu primarul din Constanța, Radu Mazăre, pentru care în perioada următoare va exista ceea ce vicepremierul numea o ”abordare separată”, dar nici plajele.
În cazul acestora, va fi transferat doar dreptul de administrare, urmând să rămână în proprietatea publică a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate însă plajele unde sunt în derulare proiecte cu finanţare europeană. Și nu se descentralizează nici ceea ce ține de cinematografele din România, pentru că majoritatea sunt închiriate. Ce se întâmplă cu angajații?
În urma acestui proces, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care