În perioada 19-21 noiembrie 2013 vor fi prezenţi la Iaşi profesori evaluatori de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş –Bolyai” Cluj Napoca pentru 4 profesori de istorie din Iaşi care au fost selectaţi să participe la proiectul „Istoria orală: trecutul de lângă noi”.
Scopul proiectului este de a stimula preocuparea pentru cercetarea istoriei recente, familiarizarea profesorului cu metode specifice pentru activitatea de la clasă, realizarea, cu sprijinul elevilor, a unor lucrări bazate pe mărturii ale contemporanilor,coroborate cu cercetarea de arhivă,corespondenţă şi altor surse narative. Produsul final este disertaţia profesorului susţinută în şcoala unde profesează şi susţinerea unei activităţi didactice la clasă în care se probează implicarea elevilor în proiect.
Acest proiect se află în al treilea an de desfăşurare,timp în care din judeţul Iaşi s-au iniţiat în cercetarea de istorie orală 10 profesori. Participantii au exersat metodele de predare-învatare interactiva si de cercetare specifice istoriei orale, în vederea valorificarii cunostintelor dobândite, în folosul comunitatilor locale din care provin. Proiectul a urmărit să ofere șanse reale cadrelor didactice care s-au perfecționat în utilizarea unei noi discipline, istoria orală, și a unei noi metode interactive de predare-învățare, interviul. În acest fel, prin identificarea și implementarea acestei noi metode de lucru la nivelul învățământului preuniversitar, se pot dezvolta ulterior proiecte care să mențină coeziunea socială, să ajute la dezvoltarea dialogului inter-generațional, la promovarea spiritului de toleranță și nediscriminare, prin cunoaștere reciprocă.
Prin folosirea tehnicii interviului se dobândesc noi componente, indispensabile unui învățământ modern, centrat pe dezvoltarea de competențe și aptitudini. Inovare și TIC, dat fiind faptul că programul incl