Craiovenii au avut ieri parte de un „spectacol“ neobişnuit. După aproximativ cinci ani, în Bănie s-au auzit alarmele pentru cutremur, în cadrul unui exerciţiu desfăşurat de Comisariatul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Pe lângă cutremurul cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, au fost simulate şi un accident în centrul oraşului, dar şi un incendiu la biblioteca Universităţii din Craiova.
Mai multe echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ (maşini de pompieri, descarcerare, autospeciale şi elicopterul SMURD), ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, pirotehnişti, câini de salvare şi membri ai Crucii Roşii Craiova au participat la exerciţiu, încercând să se apropie cât mai mult de un caz real. Lor li s-au alăturat echipe ale RAADPFL Craiova şi ale furnizorilor de utilităţi, pentru că procedura în astfel de cazuri cere ca acestea să fie întrerupte pentru a nu exista pericole. Pompierii au testat şi perna pneumatică, folosită pentru evacuarea rapidă a persoanelor din blocurile de locuinţe.
Reguli de bază în caz de cutremur
Acest exerciţiu a avut ca scop informarea populaţiei în ceea ce priveşte comportamentul în astfel de situaţii grave, dar şi testarea sistemului de alarmare a municipiului Craiova în caz de cutremur, precum şi viteza de reacţie şi eficienţa forţelor implicate. În aceste cazuri, oamenii sunt sfătuiţi să-şi păstreze calmul, să îi liniştească pe cei din jur şi să nu se sperie de zgomote. Ei trebuie să evite să părăsească locuinţa sau camera, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mişcării tectonice îi poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave, nedorite. Pentru cei aflaţi în afara unei clădiri, este recomandată deplasarea în locuri cât mai deschise, departe de clădiri, iar cei care cunosc mă