Primăria Timişoara a mai înregistrat o victorie de etapă şi este mai aproape să recupereze definitiv o clădire care a fost retrocedată abuziv.
Miercuri, 20 noiembrie 2013, Curtea de Apel din Timişoara a respins apelul formulat de Henriette Reiber la Sentinţa Tribunalului Timis favorabilă Primăriei Timişoara, prin care s-a anulat decizia Ministerului Sănătăţii de restituire în natură a imobilului Chirurgie de la Spitalul de Copii, dispunându-se revenirea imobilului în patrimoniul Statului Român.
Clădirea a fost deţinută în perioada interbelică de o societate pe acţiuni. Actuala proprietară, Lydia Henriette Reiber, este moştenitoarea unuia dintre acţionari. Conform legii, retrocedarea în natură nu se poate efectua în astfel de cazuri, dar se pot acorda compensaţii băneşti. Totuşi, Henriette Reiber a reuşit să dobândească imobilul, dar dreptul de proprietate a fost ulterior radiat. Cazul se află şi în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„Primăria Timişoara are proces cu persoana care a revendicat spitalul, câştigat în 27 martie 2013, la Tribunalul Timiş. Decizia prevede radierea dreptului de proprietate. Hotărârea este definitivă, dar nu irevocabilă. A fost atacată cu recurs. În prezent, statul român e întabulat provizoriu ca proprietar al spitalului. DNA şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pe rol un dosar în care Primăria Timişoara e parte civilă, tocmai cu privire la restituirea în natură a acestui imobil. Această clădire a fost deţinută de o societate anonimă de chirurgie, doamna în cauză e moştenitoarea unuia dintre acţionari. Conform legii, retrocedarea în natură nu se putea efectua, doar se puteau acorda compensaţii băneşti. Acestea sunt şi argumentele nostre pentru care ne aşteptăm să câştigăm”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu în urmă cu trei luni.
Decizia de miercuri este în conformitate cu aşteptări