Ţara noastră are nevoie de analişti specializaţi în domeniul agriculturii, care să furnizeze fermierilor informaţiile necesare cu privire la evoluţia preţurilor produselor din acest sector, este de părere Robert Rekkers, directorul executiv al Agricover. "Cu cât fermierii devin mai performanţi, cu atât nevoia lor de informaţii este mai mare. Lipsa cercetării, a cunoştinţelor despre preţuri îi face dependenţi de cotaţiile internaţionale", a explicat domnia sa.
Fermierii îşi vând, în prezent, produsele la preţuri mai mici şi cu 40%, deşi anul agricol a fost catalogat drept "excepţional", datorită producţiei mari, arată Robert Rekkers.
"Fermierii români nu pot negocia preţul. Nu au informaţii, nu au resurse, nu pot juca niciun rol în această chestiune. Chiar dacă vorbim de o creştere foarte mare a agriculturii, preţurile la care fermierii vând producţia s-au prăbuşit", semnalează reprezentantul Agricover.
Evoluţia preţurilor nu a fost determinată, nici în acest an, nici anul trecut, de condiţiile climatice din ţara noastră, ci de cele din Rusia, Ucraina şi Statele Unite, potrivit lui Robert Rekkers.
Domnia sa consideră că viitorul agriculturii îl reprezintă trecerea de la modelul de fermă tradiţională la modelul fermelor inteligente, care sunt caracterizate de un grad înalt de integrare, cu stocare, procesare şi producţie zootehnică.
Cererea de credite a fermierilor ar urma să se dubleze în următorii cinci ani, de la un sold de 14 miliarde de lei în prezent, la circa 28 de miliarde de lei, estimează directorul executiv Agricover.
În ultimii doi ani băncile au menţinut soldul creditelor pentru agricultură la circa 11 miliarde de lei, iar rolul lor a fost preluat de instituţiile financiare nebancare, care şi-au crescut expunerea pe sector la peste 2,5 miliarde lei, firma pe care o conduce fiind una dintre acestea, potrivit lui Robert Re