În satul Ianculeşti, judeţul Satu Mare, ieri au ajuns alimentele de la UE. Interesante sunt însă criteriile după care se hotărăşte cine primeşte şi cine nu. O femeie din sat, Ana Toader, nu a lucrat niciodată cu statul, motiv îndeajuns pentru comisie ca să nu o încadreze în criteriile de vigoare. În schimb, fostul delegat sătesc apare pe listele handicapaţilor şi a primit ani la rând aceste alimente, cu toate că sătenii spun că e sănătos tun.
Ianculeşti este un sat de moţi, aparţinând de administraţia locală a municipiului Carei, judeţul Satu Mare. Localitatea este aşezată la o distanţă de 14 km de Frontiera de Vest. Situaţia din sat nu este una tocmai normală. Oamenii au rămas fără şcoală, fără biserică, fără muzeu. Într-un cuvânt nu mai au nimic. Au rămas doar cei în vârstă şi se descurcă cum pot, de pe o zi pe alta.
Locuitorii spun că primarul din Carei, Eugen Kovacs, nu investeşte niciun leu în sat pentru că nu l-au votat.
„Ne zice verde în faţă că din cauză că nu l-am votat, nu ne va da niciun leu.Şi aşa şi face. Şcoala este în paragină, muzeul la fel“, susţine o femeie din sat.
Cei care au dat de putere şi sunt în relaţii bune cu conducerea municipiului Carei nu întâmpină nicio problemă. Ceilalţi, în schimb, trăiesc de pe o zi pe alta cum pot. Într-o situaţia care nu necesită prea multe explicaţii se află fostul delegat sătesc, Ioan Oneţ. Timp de opt ani, perioadă în care a ocupat această funcţie, alimentele de la Uniunea Europeană erau descărcate la el în garaj şi le dădea oamenilor după cum considera dânsul.
„Până anul acesta alimentele le-am luat de la domnu’ Oneţ, din garajul de acasă de la dânsu, dar nu ne-a dat atât ca acum“, spune o altă localnică.
Şi asta nu este tot. Actualul delegat sătesc, Ciprian Chiorean, a preluat de anul acesta acest statut şi a observat că pe listele pe care sunt încadraţi beneficiarii aliment