Statul în genunchi pe coji de nucă şi bătăile cu rigla la palmă erau practici obişnuite folosite de învăţători şi de profesori, în urmă cu ceva ani, atunci când voiau să le dea elevilor un alt fel de... lecţii. Noua legislaţie însă sancţionează profii “terorişti” cu amenzi de până la 2.500 de lei.
Potrivit unei legi care a intrat recent în vigoare, copiii nu mai pot fi daţi afară din clasă în timpul orelor şi nici nu mai pot fi admonestaţi prin trimiterea lor la colţ ori alte sancţiuni considerate ca fiind tratamente degradante. Una dintre modificări vizează, pe lângă interzicerea pedepselor, şi introducerea de sancţiuni pentru personalul didactic, în cazul în care insultă, discriminează sau umileşte copilul.
1.000 de lei, cea mai mică sancţiune
“Pentru încălcarea acestor prevederi legale au fost prevăzute şi sancţiuni, personalul didactic şi nedidactic putând fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei”, a declarat Elena Tudor, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Dascălul poate fi tras la răspundere dacă se constată că acţiunile sale afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei. Lista neagră a şcolilor cu probleme
Fundaţia Părinţi pentru copii va face publică, pe 1 decembrie, o listă neagră a unităţilor de învăţământ “nerecomandate copiilor şi părinţilor”. “Vrem să depistăm acele grădiniţe, şcoli ori licee în care abuzurile asupra copiilor şi ignorarea drepturilor parentale a devenit practică obişnuită. Lista va fi permanent actualizată, pe baza sesizărilor primite de la cei care deţin probe incriminatoare”, ne-a declarat Bogdan Drăghici, preşedintele fundaţiei. «L-a pus să stea cu faţa la perete o săptămână»
Chiar zilele acestea, un caz de abuz asupra unui copil, elev al unei şcoli din sectorul 4 al Capitalei, este în atenţia Inspectoratului Şcolar şi a Ministe