Aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la incasare pentru firmele cu cifre de afaceri de pana la 500.000 de euro a creat distorsiuni in piata si a dezavantajat intreprinderile mici si mijlocii, a declarat ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini.
"Se va renunta la obligatia TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro, care a creat distorsiuni in piata si a creat dezavantaje pentru IMM", a declarat Grapini, citata de Mediafax, la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania care se desfasoara la sediul BNR.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Manolescu a declarat in mai multe randuri ca TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro va deveni optionala incepand cu 1 ianuarie 2014, intrucat incalca prevederile legislatiei europene, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement.
Guvernul a elaborat deja un proiect de ordonanta care prevede eliminarea obligativitatii si a termenului de 90 de zile.
Pe de alta parte, in primavara acestui an, Grapini apara decizia de introducere a TVA la incasare pentru IMM si afirma ca nu exista niciun risc din perspectiva legislatiei europene.
Sistemul TVA la incasare, introdus de la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Firmele obligate sa aplice acest sistem sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.
TVA la incasare a fost implementat de catre actualul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la incasare pentru firmele cu cifre de afaceri de pana la 500.000 de euro a creat distorsiuni in piata si a dezavantajat intreprinderile m