O ţară care doreşte să adere la zona euro, cum este şi ţara noastră, trebuie să fie pregătită atunci când acest lucru se va întâmpla, pentru că, odată intrată, nu va putea să evolueze către media ţărilor membre, a declarat Lucian Croitoru, consilier de probleme de macroeconomie al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). Domnia sa a continuat: "Nu poţi să evoluezi odată ce eşti în interiorul zonei euro. Trebuie să fi pregătit atunci când intri. Grecia, Portugalia sunt experienţe care au arătat că ipoteza care a fost făcută atunci, când s-a extins zona euro la dorinţa politică, potrivit căreia fiind înăuntru se va accelera convergenţa reală, s-a dovedit a fi falsă. Este cert că aici nu funcţionează principiul «Aruncă-l în apă, că o să înveţe să înoate». «Aruncă-l în apă şi se îneacă sigur» este experienţa pe care au avut-o din 1999 încoace ţările din flancul sudic".
Ţara noastră nu are nevoie de intrări excesive de capital, cum s-a întâmplat în anii premegători declanşării crizei financiare, ci de unele care să genereze o creştere economică potenţială de 4% pe an, care să nu genereze dezechilibre, consideră Lucian Croitoru.
Un avans anual al economiei de 2% nu este suficient să genereze convergenţa României cu zona euro, a atras atenţia Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România şi preşedintele Consiliului Fiscal (CF).
"Este nevoie să fim cât mai aproape de media europeană în momentul intrării în zona euro, iar cu o creştere de 2% pe an nu vom realiza acest obiectiv decât într-un interval de timp foarte lung. Riscăm, mai degrabă, să convergem cu ţările mai puţin dezvoltate decât România, dacă ritmul de creştere nu accelerează", a precizat domnia sa.
O creştere potenţială de 3-4% pe an poate să fie atinsă printr-o îmbunătăţire a competitivităţii, care să atragă mai multe investiţii străine directe, necesare în condiţiile