Miercuri, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) vor avea o întâlnire cu ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu şi cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale.
Discuţia va avea ca subiect central problemele curente ale studenţilor şi situaţia actuală a învăţământului superior. UNSR doreşte să aducă în atenţia Ministerului Educaţiei Naţionale aspecte de interes naţional pentru studenţi cum ar fi finanţarea educaţiei cu 6% din PIB, se arată într-un comunicat de presă UNSR.
Reprezentanţii UNSR spun că ei conştientizează faptul că în contextul economic actual, 6% din PIB este o valoare nerealistă, neraportată la bugetul naţional.
„Creşterea cu 9.5% a finanţării educaţiei pentru 2014 faţă de anul precedent, nu răspunde în totalitate cotelor necesare susţinerii unui învăţământ de calitate. De aceea, este necesară găsirea de variante complementare de realizare a creşterii bugetului alocat. Solicităm creşterea creşterea fondului de burse trimis către universităţi, astfel încât să se ajungă la o valoare realistă. UNSR consideră că un învăţământ de calitate nu trebuie să implice taxe ridicate sau costuri mari pentru studenţii care participă la acest proces, ba mai mult, trebuie susţinută performanţa. Dorim burse de merit substanţiale, ce pot impulsiona studenţii către activităţi şi reuşite academic. Situaţia actuală nu este proportională costurilor unui trai decent”, se arată în comunicatul de presă.
Printre altele, UNSR mai militează pentru o subvenţie pentru cămine-cantine rezonabilă şi mărirea sub-platei taxei de cazare a studenţilor cu boli sau handicap de grad ridicat.
Situaţia actuală prezintă un deficit de aproximativ 30.000 de locuri de cazare atat în Municipiul Bucureşti cât şi în cetre precum Iaşi, Cluj şi Timişoara. Universităţi precum Academia de Studii Economice Bucureşti şi Univ