Cei nouă angajaţi ai Oficiului Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava se pregătesc să intre în iarnă cu salariul din primăvară. Nu este o glumă, ci pura realitate, angajaţii instituţiei care monitorizează calitatea solului primind ultimul salariu în luna martie a acestui an. De opt luni de zile angajaţii nu au mai văzut nici un leu, iar astăzi, în cadrul unei Comisii de Dialog Social, la Prefectura Suceava, este posibil să se decidă intrarea lor în şomaj. Instituţia nu mai are practic cum exista, în condiţiile în care rând pe rând a rămas fără toate utilităţile, iar birourile nu pot fi nici măcar încălzite.
Au bani din contractele realizate, însă doar pe hârtie
Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava este subordonat structurii centrale cu acelaşi nume, care, la rândul ei, se află în subordinea directă a Ministerului Agriculturii.
Paradoxal, instituţia are efectuate numeroase contracte de studii pedologice, avizate, aprobate şi finalizate, care le-ar asigura autofinanţarea. Ministerul Agriculturii nu le-a virat însă în acest an însă decât 50.000 de lei.
Dorel Guliciuc, contabilul-şef al instituţiei, a declarat: „Din contractele comerciale de monitorizare a solului pe care le-am efectuat, şi care au ca beneficiar Direcţia Agricolă Suceava, avem de primit în jur de 5 miliarde de lei vechi, bani care ar asigura în momentul de faţă ieşirea din colaps, adică achitarea salariilor restante, a chiriei neplătite, a utilităţilor şi a datoriilor la bugetul de stat. Din păcate, avem doar promisiuni şi ni se refuză decontarea muncii noastre”.
Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava se autofinanţează de ani de zile prin studiile pedologice pe care le efectuează, studii care au în majoritate ca beneficiar Ministerul Agriculturii, care le direcţioana sumele necesare desfăşurării a