Executivul a aprobat în şedinţa de ieri proiectul de lege prin care permite cetăţenilor din Uniunea Europeană să cumpere teren agricol în România începând cu 1 ianuarie 2014, dar oferă drept de preempţiune cetăţenilor români.
Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri proiectul de lege care reglementează vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan de către persoanele fizice, astfel că cetăţenii din Uniunea Europeană vor putea face achiziţii de la 1 ianuarie 2014 fără să mai fie nevoiţi să-şi înfiinţeze firmă în România. Proiectul a fost trimis Parlamentului spre aprobare.
Executivul renunţase recent la intenţia de a limita la 100 de hectare suprafaţa de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat membru al Uniunii Europene, dar menţinuse însă condiţiile la cumpărare privind cunoştinţele în domeniul agricol şi perioada minimă de cinci ani de activitate în acest sector. Ulterior, guvernanţii au renunţat şi la aceste două condiţii.
Românii au drept de preempţiune
A fost menţinut însă în actul normativ dreptul de preempţiune la cumpărare al cetăţeanului român. Astfel, în momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin, vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol.
Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale. Dreptul de preempţiune se acordă, în ordine, coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe