Autorităţile vor încerca să-l contacteze pe misteriosul deţinător al acesteia, “fantoma din Munchen”, Cornelius Gurlitt
Procurorul din Augsburg, care se ocupă de cazul “comorii naziste” descoperite la Munchen, a anunţat că intenţionează să îi redea cât mai rapid lui Cornelius Gurlitt câteva dintre cele 1.406 opere de artă, dintre care unele furate probabil de nazişti şi descoperite în apartamentul acestui octogenar german în 2012.
Germania îşi joacă acum credibilitatea în privinţa manierei în care gestionează chestiunea “comorii naziste” găsite la octogenarul din Munchen, şi va trebui să-şi dubleze eforturile pentru a reda rapid aceste sute de opere de artă proprietarilor lor legitimi, este de părere, de cealaltă parte, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, care a acordat un interviu agenţiei France Presse.
Problema identificării
“Este de o importanţă capitală ca unele dintre operele de artă confiscate în cadrul persecuţiilor naziste să fie identificate, pentru ca problemele legate de proprietate să fie rezolvate şi ca eventualii proprietari să-şi poată face cunoscute drepturile”, a declarat procurorul din Augsburg Reinhard Nemetz, într-un comunicat. Determinarea provenienţei acestor opere va trebui să permită o identificare a operelor de artă care-i aparţin fără îndoială lui Cornelius Gurlitt, a mai spus procurorul.
Reinhard Nemetz a solicitat grupului de lucru însărcinat cu identificarea acestor opere să-i indice în termen cât mai scurt posibil operele de artă care îi aparţin octogenarului, pentru a-l anunţa pe acesta că le poate recupera, se arată în comunicatul Parchetului.
Nu cedează
În vârstă de 80 de ani, fiul unui negustor de artă cu trecut tulbure în perioada nazistă, Cornelius Gurlitt s-a decis să se lupte pentru a-şi păstra tablourile. El a declarat că acestea sunt unica lui iubire