Dupa ce si-au dat seama ca sistemul de TVA la incasare mai mult a dezavantajat intreprinderile mici si mijlocii (IMM) in decursul lui 2013, autoritatile se gandesc sa renunte de anul viitor la aceasta obligatie. Dar raul facut poate fi anulat?
Chiar Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism, a declarat miercuri ca "se va renunta la obligatia TVA la incasare pentru firmele cu cifre de afaceri pana la 500.000 de euro, care a creat distorsiuni in piata si a creat dezavantaje pentru IMM".
Anterior s-a discutat despre posibilitatea ca plata TVA la incasare va deveni optionala din 2014. Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat la inceputul lunii octombrie ca se doreste ca plata TVA la 90 de zile pentru companii cu cifra afaceri sub 500.000 euro sa devina optional de la 1 ianuarie, "pentru ca a ingreunat, nu a avut efectul scontat pozitiv".
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, a precizat ca din totalul de 620.000 de IMM-uri din Romania, aproximativ 100.000 de intreprinderi mici, care furnizau servicii catre companii mari si mijlocii, au avut de suferit din cauza obligativitatii platii TVA la incasare.
"Una din sase IMM-uri au avut de suferit din cauza platii TVA la incasare. Sunt mii de firme care si-au pierdut clientii in special dintre firmele de dimensiuni mari si mijlocii, pentru ca obligatia cu plata la incasare aduce niste elemente negative asupra cash-flow-ului si in cazul firmelor cu care intrau in relatii comerciale", a aratat Nicolescu.
O masura care mai mult a incurcat firmele decat sa le ajute
Este clar ca problemele cu care s-au luptat IMM-urile in acest an nu pot fi sterse cu buretele imediat. Acestea au facut investitii pentru modificarea software-urilor folosite, au pierdut contracte cu c