Primarul oraşului New York a semnat marţi o lege care creşte de la 18 la 21 de ani limita inferioară a vârstei legale pentru cumpărarea de ţigarete, Big Apple devenind astfel primul mare oraş american care adoptă o asemenea măsură, relatează AFP.
Această nouă lege, care vizează totodată tutunul de rulat cât şi ţigaretele elctronice, urmează să intre în vigoare după şase luni de la semnarea ei de către primarul Michael Bloomberg, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Primăriei.
Începând din mai 2014, tinerii vor fi nevoiţi să prezinte un act de identitate şi să aibă vârsta de 21 de ani pentru a cumpăra ţigarete, tutun sau ţigarete electronice la New York.
Această lege "va împiedica tinerii să intre în contact cu tutunul la o vârstă la care riscă cel mai mult să devină dependenţi", a comentat Bloomberg, semnând proiectul de lege care a fost adoptat de către Consiliul Municipal pe 30 octombrie.
Această nouă măsură consolidează suplimentar legislaţia împotriva tutunului, deja extrem de dură la New York. În oraş este interzis fumatul în baruri, restaurante, parcuri, pieţe şi pe plaje.
Taxele aplicate ţigaretelor sunt cele mai mari din Statele Unite, ajungând la 5,85 dolari pe pachet, preţul unui pachet fiind de aproximativ 12 dolari (8,87 euro).
Bloomberg a semnat marţi şi altă reglementare, care limitează ofertele promoţionale şi reducerile, stabilind preţul minim al unui pachet de ţigarete la 10,50 dolari (7,76 euro).
În decurs de zece ani, la New York, procentul fumătorilor în rândul adulţilor a scăzut de la 21,5% (în 2002) la 14,8% (în 2011), potrivit Primăriei. Însă cel al tinerilor a rămas neschimbat din 2007, la 8,5%, principalul argument al acestei legi.
Autorităţile speră că această creştere a vârstei de la care se pot cumpăra ţigarete şi tutun va reduce cu 55% tabagismul în rândul tinerilor în vârstă