Scris de Cristian Horgoș - La Viva Anima, cardiacii bihoreni pot beneficia gratuit de angiogramă sau cu plata consumabilelor.
În luna august s-a inaugurat Centrul Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima”, implementat în perioada iunie 2011 – mai 2013 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Proiectul Viva Anima, în valoare de peste două milioane de euro, a beneficiat de o finanţare europeană de 98% prin Hu-Ro, partener fiind Universitatea din Debreţin.
La inaugurarea Centrului dotat cu două angiografe şi alte echipamente specifice unei clinici de chirurgie cardio-vasculară au participat şi oficiali din Capitală, inclusiv preşedintele Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate (CNAS) – Cristian Buşoi.
Tot la inagurare, dr. Babeş Katalin, raportor în domeniu pe Europa şi cardiolog în cadrul Spitalului Judeţean Oradea, s-a declarat încântată de dotările de la Viva Anima.
Acum, şi directorul DMPFI Oradea, Marius Moş, reconfirmă că angiograful este nou. „Am obţinut de la Philips o atestare a faptului că aparatul este nou, nefolosit şi nelivrat altora”, diagnostichează Marius Moş situaţia apărută prin apariţia pe un document de livrare a furnizorului „Philips Medical Refurbished Systems”.Consumabile contracost
Până la inaugurarea Centrului „Viva Anima” şi includerea Spitalului Judeţean Oradea în Programul Naţional «Infarct», un orădean plătea, în medie, pentru o angiogramă, în jur de zece milioane de lei. Potrivit dr. Gheorghe Carp, acum angiograma poate fi gratuită sau, în unele cazuri, cu plata „consumabilelor”.
„Angiografia, ca procedură efectivă, este gratuită. Prin Programul Naţional de «Infarct», în care a fost introdusă şi Oradea, toţi pacienţii cu urgenţă beneficiază gratuit şi de angiogramă, în limitele deconturilor CNAS. Cardiacii care nu se mai încadrează în Programul Naţional pot face o angiogramă achi