Craiovenii şi locuitorii a 17 comune din jurul oraşului pot sta liniştiţi. Cărţile de identitate emise după luna iulie 2013 de către noua Direcţie de Evidenţă a Persoanelor Craiova, înfiinţată prin ocolirea cadrului legal, sunt valabile. Într-un răspuns trimis GdS, responsabilii de la Bucureşti spun că nu sunt probleme cu buletinele, ci cu modul în care a fost înfiinţată noua structură din aparatul de specialitate al primarului Craiovei.
Într-un articol publicat pe 7 noiembrie, GdS ridica problema validităţii cărţilor de identitate emise de Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova, ca urmare a aprobării unei hotărâri de consiliu local din iulie 2013 prin care fostul Serviciu Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, cu personalitate juridică, fusese transformat în Direcţie, în subordinea primarului.
Prin această manevră, conducerea primăriei a dorit să controleze în mod direct întreaga activitate de evidenţă a populaţiei. Numai că hotărârea cu pricina avea o mare problemă: indiferent cum s-ar fi numit noul serviciu sau direcţie de evidenţă a persoanelor, ea trebuia să fie în subordinea consiliului local şi nu a primarului. Unde mai pui că Evidenţa Populaţiei funcţionează şi sub coordonarea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, instituţie centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Hotărârea Consiliului Local Craiova a lăsat, practic, în ofsaid structura Ministerului Afacerilor Interne. Legal, de transformarea serviciului în direcţie ar fi trebuit să afle şi instituţia de la Bucureşti, dar, în graba de a controla totul, primăria s-a făcut că uită să o informeze şi să-i ceară acceptul. Pe care primăria nu l-ar fi obţinut niciodată. Nici nu ar fi avut cum, pentru că, altfel, ministerul ar fi încălcat legislaţia. Cum actuala administraţie calcă nonşalant legea în picioare, o hotărâre în plus nu a mai contat.