Comisia Europeana (CE) a decis miercuri sa transmita o cerere oficiala de informatii privind legislatia nationala care restrictioneaza furnizarea de servicii de noroc Romaniei, Belgiei, Ciprului, Cehiei, Lituaniei si Poloniei. De asemenea, CE ii solicita Suediei sa se conformeze dispozitiilor UE privind libera circulatie a serviciilor in ceea ce priveste reglementarea si supravegherea monopoului sau in domeniul jocurilor de noroc.
Practic, CE solicita unora dintre statele membre sa asigure faptul ca reglementarile nationale in materie de servicii de jocuri de noroc respecta libertatile fundamentale ale Tratatului privind functionarea UE (TFUE). Statele membre sunt, in principiu, libere sa stabileasca obiectivele politicilor lor in materie de jocuri de noroc online. Acestea pot sa restrictioneze sau sa limiteze furnizarea la nivel transfrontalier a anumitor tipuri de servicii de jocuri de noroc , pe baza unor obiective de interes public precum protectia consumatorilor sau prevenirea fraudei sau a altor activitati infractionale. Cu toate acestea, sistemele nationale in materie de jocuri de noroc trebuie sa respecte legislatia UE.
Statele membre trebuie sa demonstreze relevanta si necesitatea unei anumite masuri, in special existenta unei probleme legate de obiectivul de interes public aflat in joc si coerenta sistemului de reglementare. De asemenea, statele membre trebuie sa demonstreze ca obiectivele de interes public sunt urmarite in mod coerent si sistematic . Acestea nu trebuie sa adopte, sa faciliteze sau sa tolereze masuri care submineaza obiectivele respective.
In comunicarea sa 'Catre un cadru european global pentru jocurile de noroc online', adoptata la 23 octombrie 2012, CE a anuntat ca va accelera procesul de evaluare a dispozitiilor nationale care fac obiectul procedurilor si al plangerilor in curs referitoare la neindepl