BCR, prima instituţie de credit după active, n-a întârziat să preia ultimul semnal al BNR de scădere a dobânzii-cheie, însă ca şi în cazurile precedente s-a grăbit să reducă dobânzile la depozite stabilind noi minime pe piaţă: 2,5% pe an la depozitele pe o lună, 2,95% la depozitele pe trei luni, 3,15% la depozitele pe şase luni.
Banca exploatează la maximum poziţia pe care i-o conferă cota de piaţă de circa 19% la depozitele de retail şi forţează noi scăderi de dobândă în pofida recomandărilor repetate ale oficialilor BNR ca băncile să nu exagereze la acest capitol descurajând economisirea.
Pe fondul politicii de scădere puternică a dobânzilor la depozite, BCR a pierdut în ultimul an aproape 2 miliarde de lei din resursele atrase de la clienţi, însă managementul consideră că banca îşi permite o asemenea pierdere având în vedere că la sfârşitul lunii septembrie avea un stoc de depozite de 37,2 mld. lei. Totuşi cota de piaţă pe depozitele de retail a scăzut de la 20,4% în septembrie 2012 la 18,9% în septembrie 2013.
Interesul BCR pentru depozite a tot scăzut în condiţiile în care banca îşi diminuează activele de la un trimestru la altul, astfel că reglajul raportului credite/depozite se face şi prin reducerea stocului de credite.
Oficialii de la Erste Group, acţionarul majoritar, menţionau la prezentarea rezultatelor pe nouă luni din 2013 o stabilizare a depozitelor BCR după scăderile provocate de reducerile repetate ale dobânzilor. Rămâne de văzut care va fi reacţia deponenţilor după noua rundă de tăieri. Vrând-nevrând, clienţii BCR sunt făcuţi părtaşi la efortul de rentabilizare a băncii care a fost preocupată permanent în ultimul an să-şi reducă cheltuielile cu dobânzile.
Cei mai loviţi sunt clienţii cu economii modeste şi pentru care câştigurile aduse de depozite devin insignifiante după aplicarea comisionului lunar de 4,5 lei pe