Unii dintre noi îşi mai amintesc, ca prin vis, anul de graţie 1927 – anul în care (acum celebrul) George Enescu susţinea un concert caritabil la Bistriţa! A făcut-o pentru a susţine construirea primului lăcaş de cult ortodox din Bistriţa – biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, situată pe Strada Alexandru Odobescu.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română a poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea.
Clădirea a fost înălţată pe strada Alexandru Odobescu între anii 1927-1938 iar la construirea edificiului a contribuit inclusiv marele compozitor George Enescu – în anii în care încă îşi compunea monumentala creaţie dramatică şi muzicală – Oedip, capodoperă pe care i-a dedicat-o Mariei Tescanu Rosetti – una dintre doamnele de onoare ale Reginei Maria care, după o căsătorie lamentabil eşuată cu prinţul Cantacuzino şi o pasiune pentru filozoful Nae Ionescu, a încercat să-şi dea foc turnându-şi acid pe faţă.
La auzul unei asemenea veşti, Enescu s-a întors rapid de la Paris la Bucureşti şi a vegheat la căpătâiul doamnei de care era îndrăgostit. În urma acestui episod, Maruca Rosetti-Cantacuzino a rămas desfigurată toată viaţa şi a apărut rareori în fotografii – doar purtând un voal negru pe faţă.
După 10 ani de la susţinerea concertului caritabil de la Bistriţa, în decembrie 1937, George Enescu s-a căsătorit cu ea şi a scris ultimele măsuri ale operei Oedip la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii.
Toate fondurile strânse în urma concertului susţinut de George Enescu în 1927, la Bistriţa, au fost donate pentru a ajuta la construcţia edificiului ortodox în timp ce o altă parte din fondurile necesare construcţie