„Cultura este ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce-ai învățat. (Selma Lagerlöf)...
Astăzi s-au împlinit 100 de ani de la naşterea unei femei deosebite. Dacă nu o ştiaţi, este femeia despre care se spune că a reuşit să îi înveţe geografia Suediei pe toţi copiii din lume! În iarna anului 1909 Selma Lagerlöf a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. Era prima femeie care câștiga un astfel de premiu...Şi, uimitor este faptul că, în copilărie, tatăl său îi interzisese să îşi urmeze studiile!
Pe placul tuturor copiilor
S-a născut în Marcbacka (Värmland) la 20 noiembrie 1858. A început să scrie de la 15 ani însă abia în 1891 şi-a publicat primul roman: Gösta Berlings Saga. La început a fost „acceptată” cu scepticism. Dar... Naraţiunea ei era considerată ciudată şi doar „cunoscătorii” puteau bănui filonul de aur care se afla în spatele rândurilor sale.
Situaţia avea să schimbe în curând. Şi anume, puţini sunt cei care ştiu că, în 1902, scriitoarea a fost rugată de Asociaţia Naţională a Profesorilor să scrie o antologie de texte despre geografia Suediei pe placul tuturor copiilor! Cartea trebuia să reunească subiecte despre peisagistica, flora și fauna, industria și obiceiurile tuturor regiunilor în așa fel încât subiectele să le fie pe plac celor mici. După trei ani, Selma publica o carte cu adevărat...minunată: „Minunata călătorie a lui Nils Holgersson”. Povestea unui băieţel care este micşorat de către un gnom al fermei drept pedeapsă pentru obrăzniciile sale.
Sufletul ei
După transformare Nils înţelege graiul animalelor şi mai apoi, obligat de împrejurări, traversează Suedia călare pe o gâscă. Odată cu călătoria lui Nils, cititorul învaţă despre toate caracteristicile fiecăreia dintre provinciile prin care băiețelul trece. Cartea a reprezentat un real succes, nu doar în Suedia ci în întreaga lume! Nils Holgerss